26 Ocak 2007 Cuma

Neyin Bakimi

Ney cok ozen ve itina isteyen bir calgidir. Duzenli araliklarla yaglanmasi gerekir.

Neyinizin Yaglanmasi:

Neyinizi yaglamak icin cesitli yaglar ve yag karisimlari kullanabilirsiniz. En cok tavsiye edilen yag findik yagidir. Ama gecmiste neyzenler badem yagini cok kullanmislardir. Bagdem yaginin simdilerde tavsiye edilmemesinin sebebi cok koyu oldugu icin toz ve kirlerin cok yapisor olmasidir. Ama neyinizi temiz bir ortamda tutarsaniz benim tavsiyem badem yagidir. En guzel ozelligi kokusuz olmasidir. Yaglarinizin icin cesitli koku esanslari katabilirsiniz. Ama kesinlikle asidik bir yapiya sahip olmamalidir. Daha cok dogal esanslari kullanmaniz cok onemlidir. Yaginizin icine gul yagi katarak cok guzel bir koku elde edebilirsiniz. Yalniz burda dikkat etmeniz gereken gul yagi ile gul suyu ayni seyler degildir. O yuzden kesinlikle yaginizin icine gul suyu veya herhangi bir sulu katki katmayiniz. Baska kullanabileceginiz yaglar arasinda: Susam yagi(Siyah veya Sari),asid orani dusuk baska yaglarda kullanilabilir.

Ney Yaglama Teknikleri:

Onemli: Neyinizi yagliyacaginiz gun kesinlikle neyinizi uflemeyiniz. Eger uflerseniz neyinizin ici nem dolacaktir ve yagin emilme oranini azaltacaktir.

1.Yag tanki. Yag tanki acemi veya sadece tek bir neyi olan arkadaslarimiz icin pek kullanisli olmaya bilir. Ama en guzel yontemdir. Neyinizi yatay sekilde icinde bekletir ve sonra ustune en alt nota deliginden asarak suzulmesini beklersiniz.
2. Su borusu veya PVC boru. Ideal bir yoldur. pvc borularin bir tarafi tipa ile kapatilir. Ama tipadan yag sizmamasi icin tipayi kaynak yaptirirsaniz daha iyi olur. Sonra neyin boyuna gore aldiginiz borunun icine sokup(Neyin her tarafinin yagin icine girmesine dikkat edin) birkac dakika sonra cikarin. Daha sonra duvara asacaginiz bir cividen en alt delikten asagiya sallandirin. Tabiki altina bir kap koymayi unutmayin.
3. Butun deliklerin bantlanmasi. Butun delikleri bantlayip bir bardagin veya kabin icine yeterince yag koyup agzinizla bir pipetle kola icermis gibi cekin. yag agziniza gelene kadar cekin ve nezaman yagin agziniza geldigini hissettiginizde yavasca birakin. Bu yontemde neyin disi yaglanmamaktadir. Aslinda neyin disinida yaglayacaginiz bir yontemi secmeniz daha iyi olacaktir.
4. Bant yerine delikleri sera-stretch ile kapayin


Neyinizi Saklamaniz Gereken Yer:

Neyinizi nerede sakliyacaginiz cok onemlidir. Neyinizi kesinlikle kapali kutularda saklamayiniz. Her zaman havadar biryerde tutun.Cunku neyinizi uflediginizden sonra icin nem olusacaktir. Bu yuzden neyin icindeki nemin oda derecesinde kurumasi gerekir. Duvara cakaciginiz iki civi genelde tercih edilebilir. Neyi direk soguk veya sicaga maruz birakmayiniz. Eger masa uzerinde tutacaksaniz basparenin masanin disina gelecek sekilde konmasina cok diikat ediniz. Neyinizin egilmesini engellemek icin duz zeminlerde tutun ve her koyusunuzda farkli bir yuz uzerine koyunuz.

Hiç yorum yok: